Ιωάννινα, 30/3/2019
“Επίσκεψη στο Μέκκειο”
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, επισκέφτηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου το «Μέκκειο Οικοτροφείο», όπου συναντήθηκε με το ΔΣ της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή». Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του βουλευτή από τα μέλη του σωματείου για τις ανάγκες συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί και να αναδειχθεί ως σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος. Εκ μέρους του σωματείου παρευρέθηκαν στη συνάντηση η πρόεδρος Φρόσω Λάππα, η ειδική γραμματέας Μαρία Βασιλείου και το μέλος Νέλλη Τζιμογιάννη.
Τα μέλη της Αδελφότητας ξενάγησαν τον κ. Καραγιάννη στο κτίριο και τον ενημέρωσαν για τις ανάγκες συντήρησής του. “Η Αδελφότητα «Ζωοδόχος Πηγή» διαχειρίζεται το ακίνητο, ως κληροδότημα, από το 1931. Από το 1994, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Οι προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Αδελφότητα για την αξιοποίησή του δεν έχουν αποδώσει, και εφόσον δεν υπάρχουν οι πόροι, όπως συμβαίνει με άλλα κληροδοτήματα, για τη συντήρησή του, οι φθορές είναι πλέον εμφανής. Με δεδομένη την αρχιτεκτονική και πολεοδομική σημασία του κτιρίου, που έχει χτιστεί το 1890, καθώς και τη μακρόχρονη ιστορική παρουσία του στην πόλη των Ιωαννίνων (λειτούργησε ως οικοτροφείο, επαγγελματική σχολή, νοσοκομείο αιχμαλώτων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, δημοτικό σχολείο) στόχος μας είναι να το συντηρήσουμε και να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την ξεχωριστή του ταυτότητα, ώστε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων” ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος Φρόσω Λάππα.
Ο κ. Καραγιάννης, τόνισε πως η αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι η ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος μας. “Ο χαρακτηρισμός όμως ενός κτιρίου ως διατηρητέου δεσμεύει τον ιδιοκτήτη του, αφού του επιβάλλει ένα κόστος συντήρησης πολλαπλάσιο από αυτό μιας συνήθους οικοδομής. Κι ενώ το Σύνταγμα προβλέπει την υποχρέωση του Κράτους να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες για τις δεσμεύσεις αυτές, στην πράξη δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια μέριμνα. Από το 1992, όταν η ελληνική Βουλή επικύρωσε ομόφωνα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Σύμβαση της Γρανάδας) υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν οικονομικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές, ένταξη σε προγράμματα, και άλλα κίνητρα υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων, που στην χώρα μας δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη”, σημείωσε ο βουλευτής. Ως εκ τούτου, δεσμεύτηκε να προωθήσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αίτημα του σωματείου προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών για την επίλυση του ζητήματος της χρηματοδότησης για τη συντήρηση του κτιρίου.