Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Ερώτηση στη Βουλή για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας

Ιωάννινα, 15/6/2017

“Ερώτηση στη Βουλή για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας”

Ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, σχετικά με την πληρέστερη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας.

Ο κ. Καραγιάννης επισημαίνει στην υπουργό πως το σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ο “ιαματικός πλούτος” της, δεν αξιοποιείται επαρκώς, αφού τα δύο υφιστάμενα ιαματικά λουτρά σε χρήση (Αμάραντου και Καβασίλων) λειτουργούν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο και υπογραμμίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, από θεραπευτικά κέντρα ατόμων τρίτης ηλικίας σε κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας για όλες της ηλικίες, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού υγείας και ευεξίας και – σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των υπολοίπων μορφών θεματικού τουρισμού που προσφέρει – την καθιέρωσή της ως προορισμού τεσσάρων εποχών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας

Στο Δήμο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές σε χρήση: 1) ο ιαματικός φυσικός πόρος Αμάραντου και 2) ο ιαματικός φυσικός πόρος Καβασίλων, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών θερμαλισμού υγείας.

Συγκεκριμένα:

1) Τα ιαματικά λουτρά Αμάραντου, βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ από την Κόνιτσα, σε υψόμετρο 1200 μέτρων στη νότια πλαγιά του όρους Γράμμος. Είναι ατμούχα λουτρά, με τη θερμοκρασία των υδρατμών (ατμίδων), που αναβλύζουν από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, να ανέρχεται στους 37 C

Οι διαμορφωμένες εγκαταστάσεις ατμοθεραπείας είναι θαλαμίσκοι, στους οποίους διοχετεύονται οι υδρατμοί με σωλήνες και προσφέρονται για την καταπολέμηση παθήσεων του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού, καθώς και για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και νευραλγίες. Λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κάθε έτους.

2) Τα ιαματικά λουτρά Καβασίλων, βρίσκονται σε απόσταση 16 χλμ από την Κόνιτσα, σε υψόμετρο 400 μέτρων στην αριστερή όχθη του ποταμού Σαραντάπορου. Είναι θειούχα λουτρά, κατάλληλα για λουτροθεραπείες, με τον φυσικό πόρο να αναβλύζει σε θερμοκρασία 30 C

Οι διαμορφωμένες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας αποτελούνται από μια μεγάλη εξωτερική πισίνα με μέση θερμοκρασία 30 C, καθώς και από δύο εσωτερικές (μία ανδρών και μία γυναικών) με μέση θερμοκρασία 32 C. Θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, αρθροπαθειών, μετατραυματικών παθήσεων, νευραλγιών, δερματοπαθειών, γυναικολογικών παθήσεων και παθήσεων του αναπνευστικού. Λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κάθε έτους.

Παράλληλα, και πάλι στο Δήμο Κόνιτσας, σε απόσταση 10 χλμ από την Κόνιτσα και 50 χλμ από τα Γιάννενα, κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη και στο χωριό Κλειδωνιά, αναβλύζει ακόμη μία πηγή με θειούχα νερά, η οποία παραμένει αναξιοποίητη.

Από τα προαναφερθέντα γίνεται σαφές πως ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Κόνιτσας, ο “ιαματικός πλούτος” του, δεν αξιοποιείται επαρκώς. Τα δύο υφιστάμενα ιαματικά λουτρά σε χρήση (Αμάραντου και Καβασίλων) λειτουργούν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο και ένας ακόμη φυσικός πόρος (θειούχα πηγή Κλειδωνιάς) δεν έχει πιστοποιηθεί.

Επειδή τα ιαματικά λουτρά μπορούν να λειτουργούν όλο το χρόνο, να απευθύνονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα (για θεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία) και να εξελιχθούν από θεραπευτικά κέντρα ατόμων τρίτης ηλικίας, σε κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας για όλες τις ηλικίες.

Επειδή ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί παγκοσμίως έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, σε συνδυασμό με την παροχή ενός ευρύτερου φάσματος υπηρεσιών.

Επειδή ο τουρισμός υγείας και ευεξίας μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, τόσο με τη στήριξη νέων επενδύσεων, όσο και με τη διασύνδεσή του με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο.

Επειδή ο Δήμος Κόνιτσας, με τις ιαματικές πηγές που διαθέτει, σε συνδυασμό με το φυσικό του κάλλος και την πλούσια πολιτιστική και ιστορική του παράδοση, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη εναλλακτικών – θεματικών μορφών τουρισμού και να προωθήσει τον “τουρισμό των τεσσάρων εποχών” με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Ποιες είναι οι προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την πληρέστερη αξιοποίηση του “ιαματικού πλούτου” του Δήμου Κόνιτσας, ώστε η περιοχή να αναδειχθεί και ως προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας, προκειμένου – και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των υπολοίπων μορφών θεματικού τουρισμού – να καθιερωθεί ως προορισμός τεσσάρων εποχών και να ενισχυθεί σημαντικά η τοπική της οικονομία;
  • Ποιος φορέας έχει τη διαχείριση των ιαματικών λουτρών Αμάραντου και Καβασίλων και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, με στόχο την αξιοποίηση τους ως κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;
  • Είναι καταχωρημένη στο Μητρώο Ιαματικών Φυσικών Πόρων η θειούχα πηγή που αναβλύζει κοντά στο χωριό Κλειδωνιά του Δήμου Κόνιτσας, και αν όχι, τότε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να πιστοποιηθεί ως ιαματικός, ο συγκεκριμένος φυσικός πόρος, ώστε να καταστεί αξιοποιήσιμος και προσοδοφόρος;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για την ενθάρρυνση και τη στήριξη νέων επενδύσεων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού υγείας και ευεξίας και ποιες είναι οι δυνατότητες προώθησης επενδύσεων στον εν λόγω κλάδο μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Καραγιάννης

Comments are closed.