Ιωάννινα, 15/3/2017
“Απαραίτητη η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και η συντονισμένη δράση Φορέων και Υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής λαθροθηρίας”
Στην αναφορά που κατατέθηκε στις 12.12.2016 στη Βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη με θέμα “Ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να σταματήσει η διασυνοριακή λαθροθηρία του αγριόγιδου, στο όρος Γράμμος της ελληνοαλβανικής μεθορίου”, δόθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς οι παρακάτω απαντήσεις:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνει πως το ζήτημα, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από την οικεία Δασική Υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό και εξαιτίας της σοβαρότητάς του, που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., προτείνει την εκπόνηση κοινού σχεδίου αντιμετώπισής του από τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων – Δασαρχείο Κόνιτσας, τη Θηροφυλακή, τον Στρατό και την Αστυνομία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, γνωστοποιεί πως η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων υλοποιεί Ειδικά Σχέδια Επιχειρησιακής Δράσης, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής ζητημάτων αστυνομικής φύσης κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου και τονίζει πως η δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών της θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον με στόχο την πρόληψη και, σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής περιβαλλοντικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της λαθροθηρίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον ενημερωθεί πλήρως από τα συναρμόδια Υπουργεία επί του θέματος, θα προβεί στις απαραίτητες διεθνείς παραστάσεις.
Αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η εκ νέου ενεργοποίηση του στρατιωτικού φυλακίου στο Πληκάτι Κόνιτσας, σχεδιάζει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Ο κ. Καραγιάννης, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς και προσβλέπει σε περαιτέρω ενέργειές τους που θα συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου. Επισημαίνει δε ότι, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θλιβερό περιστατικό μαζικής εξόντωσης αγριόγιδων στις 21.02.2017, δηλαδή η συντονισμένη δράση των κατοίκων του Ζαγορίου, της Θηροφυλακής της Ε’ Κ.Ο.Η. και της ΕΛ.ΑΣ., καταδεικνύει πως η λαθροθηρία μπορεί να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και Υπηρεσιών και, πρωτίστως, με τη συμμετοχή των μελών των τοπικών κοινωνιών.