Ιωάννινα, 16/6/2018
“Ομιλία στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης”
Η ομιλία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Λόγοι ιστορικοί, πολιτιστικοί, γεωπολιτικοί και οικονομικοί επιβάλουν τη χάραξη εξωστρεφούς εθνικής στρατηγικής στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ενίσχυση και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, που αναβαθμίζουν τη διεθνή θέση της χώρας, είναι αυτονόητο ζητούμενο αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν – άμεσα – χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες. Ένα από αυτά είναι το επίδικο της σημερινή συζήτησης.
Η θετική στάση της χώρας μας για την είσοδο των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι διεθνείς πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων και τα μνημόνια συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με τα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύουν τη θέση μας και θεμελιώνουν αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας.
Τα Βαλκάνια αποτελούσαν πάντα το ιστορικό βάθος του ελληνισμού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Σήμερα στις χώρες των Βαλκανίων δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Ειδικότερα στη ΠΓΔΜ οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διακοσίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων της γείτονος χώρας, σύμφωνα με το περιοδικό CAPITAL, με κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί στο 7% του συνόλου.
Από τις αρχές του 2000 η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση από πλευράς ξένων επενδύσεων στη ΠΓΔΜ. Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 30.000 θέσεις εργασίας και υπερβαίνουν σήμερα το 1,5 δισ. ευρώ. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το 2016 ανήλθε στα 800 εκ. ευρώ και οι εξαγωγές μας ξεπερνούν τα 600 εκ. Ο πετρελαϊκός τομέας, η τσιμεντοβιομηχανία, η καπνοβιομηχανία, τα τρόφιμα και τα ποτά, τα έτοιμα ενδύματα, τα μάρμαρα, οι αλυσίδες λιανεμπορίου και ο τραπεζικός τομέας, ηγεμονεύονται, από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Ειδικό όμως βάρος αποκτούν και τα τρέχοντα ενεργειακά project που καθιστούν τη χώρα μας παράγοντα κλειδί για τον ενεργειακό εφοδιασμό του γειτονικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στα νέα project περιλαμβάνεται η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, καθώς και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των υγρών καυσίμων.
Η σταθερότητα του γειτονικού μας κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν, όπως γίνεται κατανοητό από τα προηγούμενα, κεφαλαιώδη σημασία για τη χώρα μας που βρίσκεται στην πεντάδα των εμπορικών εταίρων και ξένων επενδυτών στη ΠΓΔΜ. Από το 2002 η ΠΓΔΜ παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με την ενεργοποίηση το 2004 της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ – η οποία προέβλεπε έναρξη πολιτικού διαλόγου, οικονομική ανάπτυξη και εφαρμογή εναρμονισμένης νομοθεσίας – δημιούργησε φιλικό θεσμικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις.
Τα πράγματα για την Ελλάδα σαφώς και θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε το ζήτημα με το όνομα. Ένα μεγάλο ζήτημα που έχει χρονίσει δραματικά και αδικαιολόγητα και βρίσκονταν τελματωμένο, κάτι που εξυπηρετούσε πολλαπλά συμφέροντα άλλων χωρών, κυρίως της Τουρκίας, υπονομεύοντας τα δικά μας. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά ποσά σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, ασκώντας σε βάθος τη στρατηγική του νέο-οθωμανισμού με σημαία το Ισλάμ. Στην ΠΓΔΜ οι επενδύσεις της στράφηκαν κυρίως στις υποδομές, την υγεία, την εκπαίδευση και τον αγροτικό τομέα. Εκτός της Τουρκίας, η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα με τεράστιες χορηγίες ανεγείρουν τεμένη για προώθηση του Ισλάμ σε πολλές βαλκανικές πόλεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 3.500 νεαροί μουσουλμάνοι από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και τα Σκόπια είχαν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος.
Η παρούσα συμφωνία εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενισχύει και εμβαθύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η γεωργία, η πολιτική προστασία, η άμυνα, η οικονομία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η βιομηχανία, ο τουρισμός, το εμπόριο, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η υγεία και η διασυνοριακή συνεργασία. Το παράδειγμα Ελλάδας – Βουλγαρίας, κυρίως σε ότι αφορά την ανάπτυξη κοινών δικτύων, είναι ενδεικτικό των επιτυχημένων δράσεων κρατών – μελών της ΕΕ. Οι δυο χώρες αποτελούν στα Βαλκάνια παράδειγμα φιλικών σχέσεων που βασίζονται στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Ας αναλογιστούμε τις αρνητικές συνέπειες του εμπάργκο της δεκαετίας του ’90, τις παλινωδίες και τα λάθη του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, την οπισθοχώρηση της εξωστρέφειας και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μας οδήγησαν σε πλήρη απομόνωση και οικονομικό μαρασμό. Πόσες ευκαιρίες έχουμε απολέσει με δικά μας λάθη και παραλήψεις στο ζωτικό για μας χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;
Το βλέπουμε σήμερα ευδιάκριτα μέσω του μακρο-περιφερειακού προγράμματος Αδριατικής – Ιονίου που ενισχύει κοινές δράσεις σε όλους τους τομείς με όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ιταλία και την Ελλάδα. Δεν δικαιούται κανείς, σήμερα που βγαίνουμε από την οκταετή κρίση και την αυστηρή επιτροπεία, να βάζει εμπόδια στην εξωστρεφή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη. Εξωστρέφεια και ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές.
Πως θα στηρίξουμε την εξωστρέφεια χωρίς ισχυρές διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, χωρίς σεβασμό στους διεθνείς κανόνες, χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις και αναγκαίους συμβιβασμούς, χωρίς φιλικές σχέσεις με τους άλλους λαούς – ιδίως τους γείτονες μας; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι ο πυρήνας της σύγχρονης πατριωτικής σκέψης, μακριά από εθνικιστικές υστερίες και αλλοπρόσαλλες πολιτικές συμπεριφορές, που διχάζουν και απομονώνουν. Είναι η υπεύθυνη στάση μιας δημοκρατικής χώρας που σκέφτεται και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της!
Η παρούσα συμφωνία ολοκληρώνει τα αναγκαία βήματα προσέγγισης μεταξύ δυο χωρών που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Κι όπως όλα τα παλιά, πέτρινα, ιστορικά γεφύρια των Βαλκανίων ένωναν και ενώνουν τόπους, λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες, έτσι και το εν λόγω κείμενο έρχεται να συνθέσει και να ενώσει δημιουργικά. Γιατί τα «Βαλκάνια δεν είναι παίξε – γέλασε», κι όπως είπε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ «παράγουν περισσότερη ιστορία από αυτή που μπορούν να καταναλώσουν»!”